Zgodnie z informacją zamieszczoną na powyższej stronie (zachęcam do dokładnego zapoznania się z jej treścią), rejestracja na egzamin przebiega za pośrednictwem internetu, tj. należy:
1. zarejestrować się na stronie http://jlpt.pjwstk.edu.pl (na razie rejestracja jest nieaktywna, pewnie uruchomi się 10 września),
2. wypełnić on-line formularz zgłoszeniowy,
3. zamieścić w systemie komputerowym zdjęcie,
3. wnieść opłatę za egzamin na konto PJWSTK,
4. czekać na przesłanie (zwykłą pocztą) zaświadczenia rejestracyjnego.
Dane do przelewu dostępne są na wyżej podanej stronie PJWSTK.
Jeśli planujecie podchodzić do Noryoku w grudniu - pamiętajcie, że rejestracja jest już we wrześniu! Nie przegapcie terminów zapisów! Jeśli cokolwiek będzie dla Was niejasne, jeśli chodzi o zapisy - pytajcie tutaj w temacie lub na recepcji z szkole, jesteśmy po to, żeby Wam pomóc.
Jeśli chodzi o kursy przygotowujące do Noryoku - możecie zgłaszając się pod koniec sierpnia na semestr zimowy do Sakury podawać od razu informację, że interesują Was zajęcia ukierunkowane na Noryoku - postaramy się osoby zainteresowane egzaminem łączyć w grupy, żeby można było przez wrzesień, październik i listopad przerobić jak najwięcej materiału do egzaminu.
WSZELKIE PYTANIA ODNOŚNIE NORYOKU, ZAPISÓW I PRZYGOTOWAŃ W SAKURZE ZGŁASZAJCIE W TYM TEMACIE!
No, a poza tym oczywiście zachęcam wszystkich, którzy uczą się już jakiś czas, do spróbowania swoich sił, egzamin nie jest drogi, a zawsze to niesamowita satysfakcja - wiedzieć, że ma się certyfikat z japońskiego.
BTW, korci mnie, żeby w tym roku rekreacyjnie powtórzyć N1, więc być może się spotkamy w dniu egzaminu na korytarzu.
Ja chyba jako jedyny z mojej grupy nie podchodziłem w zeszłym roku, więc teraz spróbuję. Zawsze to jakiś dodatkowy papierek do rekrutacji na studia.
Rekreacyjnie na N1? Ja się powoli zaczynam pani Administrator bać... (O_O'')
A, jeszcze mam pytanie jedno. Wcześniej były tylko 4 poziomy. Jak te 5 obecnych ma się do tych 4 poprzednich (w sensie skala trudności)?
N5 odpowiada 4 kyuu,
N4 odpowiada 3 kyuu,
N3 jest nowe, poziomem plasuje się między 3 kyuu i 2 kyuu,
N2 odpowiada 2 kyuu,
N1 odpowiada 1 kyuu.
Zakresy materiałów są podobne, zmieniają się niektóre rodzaje ćwiczeń, położony jest trochę większy nacisk na język mówiony, formy potoczne i scenki rodzajowe (komunikatywność językowa sprawdzana jest w szerszym zakresie).
Jeśli zastanawiacie się, do którego poziomu Noryoku moglibyście podchodzić w tym roku, zgodnie z informacjami podanymi przez The Japan Foundation:
Po około 150 godzinach nauki można podchodzić do N5, po około 300 godzinach - do N4, po około 600 godzinach - do N2 i po 900 godzinach - do N1. Nie znalazłam danych na temat N3, ponieważ jest to poziom nowo wprowadzany i wydaje się, ze nie ma jeszcze wyznaczonych standardów.
Oczywiście są to dane orientacyjne, nie musicie się nimi kierować, ale myślę, że warto wziąć je pod rozwagę podczas wrześniowej rejestracji.
1 rok nauki w Sakurze przy zajęciach raz w tygodniu to około 60 godzin nauki. Przy zajęciach dwa razy w tygodniu - odpowiednio 120 godzin.
Co oznacza, że do spróbowania swoich sił na N5 zachęcam szczególnie osoby będące teraz w okolicach połowy drugiej książki, po jednym roku nauki dwa razy w tygodniu lub po dwóch latach nauki raz w tygodniu.
Spróbować sił na N4 mogą ci z Was, którzy uczą się dwa/trzy lata dwa razy w tygodniu lub cztery/pięć lat raz w tygodniu i generalnie mają przerobiony trzeci podręcznik.
Powyższe wskazówki mają służyć tym z Was, którzy mają problem z umiejscowieniem samych siebie na noryokowej drabince poziomów. Ci, którzy już zdawali Noryoku albo wiedzą, na który poziom chcą / potrzebują zdawać, oczywiście mogą rejestrować się na poziom, który im najbardziej pasuje. Jednak w sytuacji, jeśli zarejestrujecie się np. na poziom wyższy niż by to wynikało z materiału i ilości godzin w Sakurze - my, jako Fundacja, nie damy Wam, niestety, żadnej gwarancji zdania egzaminu. Ale próbować zawsze można. A Noryoku akurat jest na tyle tanie, że można pozwolić sobie na potknięcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum