Wysłany: 2010-02-11, 21:13 Język japoński w systemie Windows
chyba w tym dziale najlepiej to umieścić, nie wiem.
wie ktoś może, czy dałoby się ściągnąć na komputer japońskie znaki bez używania płytki instalacyjnej? (tej do mojego komputera nigdy na oczy nie widziałam i podejrzewam, że - już - nie istnieje). zamiast znaków wyświetlają mi się puste prostokąciki, a z tego, co wiem, do zmiany ustawień potrzeba płytki... jeśli ktoś mógłby pomóc, byłabym bardzo wdzięczna.
Ostatnio zmieniony przez Ewa 2010-02-12, 00:25, w całości zmieniany 1 raz
Hmm, może spróbuj ściągnąć Service Packa 3 i będziesz mogła w jego opcjach doinstalować potem. Ja to załatwiałem płytką Windowsa jednak. No i mówię o XP.
Potrzebujesz do tego płytki instalacyjnej Windowsa - może pożycz od znajomego? Jeśli ktoś znajomy ma oryginał z numerem seryjnym to powinno wystarczyć. Odpalasz, klikasz "doinstaluj składniki" (czy jak to tam się nazywa) i szukasz komponentu "obsługa języków daleko wschodnioazjatyckich". Instalujesz i śmigasz.
Wysłany: 2010-03-14, 13:10
Hej mam pytanko o instalację-poprawną- języka japońskiego w Wordzie, ale w systemie Windows 7 Home Premium. W necie szukam i jakoś niestety nie ma nic konkretnego. Coś tam kliknęłam i pojawił się japoński w Wordzie, ale źle dobrany gdyż, wciskając np. literę "l" wyskakuje mnie w katakanie sylaba "ru" Nie ma opcji zmiany na hiraganę, ani pisać poprawnie nie mogę, jak w Windowsie XP. Tak jak XP, wywoływał polecenie włożenia płyty, aby zainstalować poprawnie język japoński, w tym programie nawet nie ma takiej opcji w zakładce *Ustawienia regionu i języka.* Jeżeli ktoś z Was posiada siódemkę, bądź słyszał jak rozwiązać ten problem to proszę o pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum